Enerji verimliliği

-  Enerji Verimliliği
-  Binalarda Enerji Verimliliği
-  Sanayide Enerji Verimliliği
-  Yenilenebilir Enerji

Dünyadaki toplam enerji tüketimi günümüzde yaklaşık 13 milyar TEP(Ton Eşdeğer Petrol)’tir ve her sene bu tüketim, yaklaşık %2-2,5 oranında artmaktadır. Bu tüketimin yaklaşık 9 milyar TEP’i binalar ve sanayi tesislerinde kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda tüketilen enerjinin %10 ila %30 arasında yerine göre tasarruf sağlanabileceği tespit edilmiştir. Bu sayede sanayi ve binaların enerji tüketimlerinden çok yüksek oranlarda tasarruf sağlamak söz konusudur.


AB için ekonomik değeri çok önemli olan yaklaşık 400 milyonTEP’lik potansiyelin geri kazanılması, Avrupa ekonomisine yaklaşık 100 – 110 milyar Euro  geri dönüş sağlayacaktır.

Bu kazanımın AB ekonomisine en önemli faydası düşük enerji maliyetleri ile daha çok istihdam oluşturarak hem enerji maaliyetlerinde düşüş hemde iş gücü oluşturmak konusunda önemli kazanımların gerçekleşmesinde önemli rol oynayacaktır.
AB ülkeleri bu kazanımı elde etmek için, ev başına tüketim miktarına göre, yıllık 300 ile 900 Euro civarında tasarruf sağlamakla mümkün olacağını ön görmektedir.

Eski konut ve yanlış yapılmış şehir planlamaları düşünüldüğünde nekadar  enerji israfı yapıldığını düşünmek zor olmasa gerek. AB ülkelerinin yaptığı çalışmalarla yola çıkarak enerjide tasarruf elde ederek diş ticaret açığının ve enerjiye olan bağlılığımızın büyük bir kısmını kapatmak mümkün olacaktır.

BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

İnsanların yaşam alanlarını oluşturan binaların ısıtma, soğutma ulaşım ve işletme yükleri azaltılarak enerji verimliliği sağlamak mümkündür. En önemli kayıplar binalarımızda ısıtma ve soğutmadan oluşmaktadır. Yanlış ve ehil olmayanlar tarafından yapılan yalıtım ve inşaat imalatları enerji kayıplarını arttırdığı gibi ileride doğacak ek tadilatlarla da daha fazla paralar harcanmasına sebep olmaktadır.Yeni teknolojiler, yanlış uygulama ve imalat yöntemlerinin düzeltilmesi ve gerçek enerji tüketimlerine göre sistem ve kalite tasarımının değiştirilmesi, binaların bulunduğu konum ve topografyaya uygun planlamaların yapılması ile verimlilik artışı gerçekleştirilebilir. Binalarda aydınlatma ve enerji sarfiyat konusunda tasarruflu ürünler kullanmak, tasarruf sağlayıcı önemli unsurlardandır.

ÖN ETÜT ÇALIŞMASI

Ön etüt çalışması sayesinde, enerji kayıplarını ortadan kaldırmak için, konusunda uzman kişilerin tecrübelerine dayalı gözlemleri, mevcut mimariyi, elektriksel ve mekanik tesisat projeleri, uygun yalıtım teknolojileri ile  tasarruf sağlanabilecek noktaları belirlemek mümkündür.
Etüt çalışması
Etüt çalşması ile her bir enerji kalemi tüketimleri ve prosesleri uzman kişiler tarafından yerinde yapılan gözlemler sonucu potansiyel fırsatlar ve kayıplar tespit edilir. Daha sonra belirlenen fırsatların detaylı fizibilite çalışmaları için spesifik ölçümler yapılır. Kalibrasyonlu cihazlar ile yapılacak mekanik ve elektriksel ölçümler sonucu elde edilen veriler ile fizibilite çalışmaları, tablolar hazırlanmaktadır.

DETAYLI ETÜT ÇALIŞMASI

Detay etüt çalışması, binaya uygulanabilecek teknolojilerin ihtiyaç duyulan alanlarda uygulanabilirliğine göre tespit edilmeleri ile başlar. Bu arada hatalı yapılmış işaa  ve yanlış malzeme kullanımı ve  teknoloji seçiminden kaynaklanan tespitler de yapılır. Bu çalışmaların ardından  ve her aşamada elde edilmiş teknik verilerden yararlanılarak detaylı inceleme ve analizler yapılır. Enerji kayıplarının miktarı, yapılacak yatırımlar ile ne kadar tasarruf sağlanacağı netleşmiş olur.  Yapılan analizlerin sonucunda maliyetler ve geri dönüş süreleri hesaplanır.  
Gelinen noktada işin maliyeti ve harcanan paranın tasarruflar sayesinde ne kadar sürede kazanılacağı hesap edilmiş olur.

SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Sanayi tesislerinin en önemli maliyetlerinden biri de enerji maliyetidir. Günümüzde enerji verimliliği, hem maliyetlerin düşürülmesi hem de karbon salınımının azaltılması açısından önemi gittikçe artan bir kavramdır. Harcanan her bir birim enerji doğaya kirlilik olarak geriye dönmektedir. Dolayısı ile harcayacak olduğumuz enerjiyi, verimliliğini optimim düzeyde hesap edebilme yeterliliğine ve de duyarlılığına sahip olmamız gerekmektedir.

ENERJİ ETÜTÜNÜN AMACI NEDİR?

Enerji etüdü tesiste mevcut durumda kullanılan enerinin belirlenmesidir. İlk etapta kullanılan enerjinin ve maaliyetinin birim birim tespiti ve nasıl düşürülebileceği amaçlanmalıdır.
-    Enerji kullanım haritasını oluşturmak,
-    Enerjinin nerelerde ve nekadar tüketildiğini tespit etmek
-    Belli periyotlarla enerji ölçümleri yapmak, enerji tüketimindeki parametreleri gözlemlemek,
-    Enerji kayıplarının varlığını ve yerlerini belirlemek,
Bu uygulamalar enerji tasarrufu açısından yapılması gereken ana çalışmalardır.

Yapılacak olan enerji etüdünde aşağıdaki sorulara cevap aranır.
-    Her bir enerji çeşidinden ne kadar kullanılmaktadır?
-    Tüketilen enerji türlerinin her birinin maaliyetleri ne kadardır?
-    Her bir enerji çeşidinin kullanım sürekliliğinin ne kadar olduğunu belirlemek.
-    Tasarruf sağlayabilmek için enerji tüketiminin ne şekilde yapılması gerekmektedir.
-    Tasarruf sağlayabilmek ve maaliyetleri azaltabilmek için ne tür yatırımların yapılması gerekmektedir.

SANAYİ TESİSLERİNDE NE TÜR ETÜT ÇALIŞMALARI YAPILIR?

-    Aydınlatma ölçümleri
-    Tarife analizleri farklı zaman dilimlerinde tüketilecek enerjinin fiyatı daha düşük ise tercih edilebilir.
-    Enerji analizörleriyle yaklaşık 1 - 2 haftalık ölçümler yapılır. Belirli parametreler kontrol edilir.
-    Trafo ölçümleri, trafo kapasitesinin ve trafo kayıplarının tespit edilmesi, güç bedeli ödemesinin doğru olup olmadığının tespit edilmesi
-    Isı, buhar, basınçlı hava analizlerinin yapılması (kazan, kompresör vb.)
-    Yakıt analizlerinin yapılması, birim enerji/birim iş cetveli oluşturmak (kömür, doğalgaz, elektrik, vb.)
-    Baca gazı ölçümleri ve analizleri yaparak atık ısı ve zararlı gazları tespit etmek.
-    Diğer atık analizlerini yapmak. Üretimden artan enerji üretmeye uygun atıkları tespit etmek
-    Elektrik motorlarının verimlilik analizlerini yapmak
-    SET değeri ve EY (Enerji Yoğunluğu) hesaplaması
-    Pompa sistemlerinin analizlerini yapmak

Yukarıda yapılacak olan analizlerin neticesinde ortalamada %10 ila % 30 arasında enerji kayıpları ile karşılaşmak mümkündür. En düşük enerji kayıplarının olduğu elektrik motorlarında ve trafolarda yaklaşık % 2 gibi tasarruf sağlanabilmekte, fırınlarda basınçlı sistemlerde bu oran % 40 lara varabilmektedi

BİR SANAYİ KURULUŞUNDA ENERJİ POLİTİKASI BELİRLEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

     Enerji politikası, kuruluşun gelişmeye açık, yenilikçi, büyümeyi arzulayan ve herşeyden önemlisi doğaya ve topluma saygı duyduğunun göstergesidir.      
     Aşağıdaki detayların hazırlanmasına da yardımcı olmakla görevlidir.
-    Enerji yönetimi sisteminin (EYS) kapsamını ve sınırlarını tanımlamak ve dökümante etmek;
-    Yapılacak olan çalışmaların, kuruluşun yapısı ve ölçeği ile enerji tüketimi doğrultusunda bütünleşik ölçekte olmasına dikkat etmek.
-    Optimum düzeyde enerji performansı sağlayabilmek için teknolojik yeniliklere açık olmak
-    Sistemin düzgün ve vermli işlemesini sağlamak adına, her türlü doküman ve analiz çalışmalarını ve de bilgileri kolay erişilebilir kılmak
-    Yasalar ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmak, uygulamaların da bu doğrultuda gerçekleşmesini temin etnek
-    Enerji konusunda amaç ve hedefleri belirlemek ve takibini sürekli kılmak için yol haritası oluşturmak;
-    Enerji verimliliği yüksek ürün ve hizmetlerin satın alınmasına önem vermek;
-    Kuruluş bünyesinde etüdü yapılmış her kademe, birim ve ürünün enerji etütlerini yapmak.  Sertifikasyon çalışmaları ile bütünleşik bir enerji bilinci oluşturmaya önem vermek;
-    Sistemin devamlılığı için  düzenli olarak takiplerin ve bilgi güncellemelerinin yapılmasını sağlamak.


Erdem Enerji Mühendislik ve Danışmanlık
Topçular Mahallesi, Gazanfer Bilge Bulvarı, No: 97, B2 Blok, No: 4, İzmit / Kocaeli



Tüm hakları Erdem Enerji Mühendislik ve Danışmanlık adına saklıdır!
Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.

Mobil uyumlu site yazılımı: www.eticaret.com.tr